Nawozy azotowe to grupa nawozów zbudowana na bazie łatwo przyswajalnych związków azotowych. W grupie nawozów azotowych efektywny azot występuje w trzech formach: szybko działającej – azotanowej oraz o wolniejszym działaniu – amonowej i amidowej.
Azot ma największe znaczenie w rozwoju roślin. Odpowiada za wzrost masy zielonej i powiększenie plonu nasion. W przypadku niedoboru azotu, rośliny słabo się krzewią oraz mają słabe i szybko opadające liście. Dodatkowo obniża się jakość plonu, występuje skrócenie i osłabienie łodyg oraz okres wegetacji ulega skróceniu.
Ze względu na formę azotu, nawozy azotowe dzieli się na:
Nawozy amonowe – zbudowane na bazie siarczanu amonu. Mają silne działanie zakwaszające, stosowane na glebach zasadowych lub neutralnych. Bardzo dobrze rozpuszczają się w wodzie, dlatego stosuje się je dolistnie.
Nawozy saletrzane – stosowane do nawożenia pogłównego. Saletra występuje w różnych rodzajach, a kryterium podziału jest skład, ponieważ może być łączona z różnymi składnikami mineralnymi.
Nawozy saletrzano-amonowe – łatwe do stosowania i szybko rozpuszczalne w wodzie. Stosuje się je do wzmacniania gleby przed siewem lub sadzeniem. Saletrzak ma lekko kwaśny odczyn, dlatego może wpływać na poziom pH podłoża.