AgroSupra SAktualizacja:
0,00 zł netto za tonę |
Detal | Hurt |
---|---|
0,00 zł netto | 0,00 zł netto |
0,00 zł brutto | 0,00 zł brutto |
AgroSupra S opis produktu
Nawóz WE siarkowo-wapniowy. Nawóz zawiera w składzie 17% siarki i 22% wapnia w przeliczeniu na czysty składnik (siarka w ilości 42,5% SO3, wapń w ilości 30,7% CaO).
Przeznaczenie i stosowanie AgroSupra S
Nawóz AgroSupra S znajduje zastosowanie na wszystkich typach gleb i pod wszystkie rośliny uprawne. Zaleca się też jego użycie do nawożenia gleb o niskiej zawartości siarki oraz pod rośliny o najwyższym zapotrzebowaniu na ten makroelement. Dodatkowo, nawóz może być stosowany na gleby o odczynie kwaśnym, a także do uprawy polowej pod zboża, rośliny oleiste, okopowe i strączkowe, użytki zielone oraz warzywa.
W przypadku stosowania nawozu pod rzepak i zboża ozime, zaleca się stosować go przedsiewnie (po zbiorze przedplonu lub przed wykonaniem orki siewnej). Należy wymieszać go dobrze z glebą na głębokość około 20 cm. Pod rośliny jare, termin wiosennego należy dostosować do wykonywanego kalendarza zabiegów przedsiewnych. Nawóz siarkowo-wapniowy możne być również używany pogłównie.
Korzyści zastosowania AgroSupra S
Nawóz zapewnia mniejsze nakłady na produkcję roślinną, dzięki swojemu składowi chemicznemu nie zakwasza gleby oraz zmniejsza jej zasolenie. Dodatkowo eliminuje toksyczny glin i przyczynia się do jakościowo lepszych plonów. Obecność łatwo rozpuszczalnego wapnia wzmacnia system korzeniowy roślin, a także ułatwia pobieranie składników odżywczych.
Siarka jako składnik odżywczy wpływa na lepszą gospodarkę azotem w roślinie oraz wspomaga wykorzystanie azotu przez bakterie nitryfikacyjne. Dodatkowo, wpływa na jakość i ilość plonów, bierze udział w produkcji roślinnych przeciwciał, a także zwiększa odporność roślin na choroby. Poprawia też tolerancję roślin na suszę, wysokie temperatury i niedobór wody.
Wapń jako składnik odżywczy tworzy bardziej wytrzymałą ścianę komórkową rośliny, decyduje o odporności na niesprzyjające warunki, aktywuje enzymy i neutralizuje kwasy organiczne. Dodatkowo, wpływa na wzrost i rozwój korzeni oraz stanowi zaporę przed wnikaniem patogenów.